NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Neoliberalizem, porazdelitev dohodka in vzroki krize
    Stockhammer, Engelbert, 1969-
    Neposredne vzroke za trenutno krizo, ki je izbruhnila leta 2007, lahko iščemo v napakah finančnega sektorja, vendar ti vzroki razkrivajo le polovico slike. Osredotočenje na pomanjkljivosti finančnega ... sektorja namreč prikriva druge vzroke krize, pogosto se poskuša zamolčati zlasti polarizacijo v porazdelitvi dohodka. V tem članku bomo pokazali, da gre pri trenutni krizi predvsem za krizo neoliberalizma. Ta ima dve komponenti. Finančna deregulacija je prva, polarizacija v porazdelitvi dohodka druga, razlogi za krizo pa so v njuni interakciji. Sežetek zgodbe je tale: neoliberalizem je privedel do preobrata v razmerjih moči med delom in kapitalom, s tem pa se je porazdelitev dohodka močno obrnila v prid kapitala. To je zavirajoče vplivalo na domače povpraševanje, hkrati pa je povečalo profite. Presenetljivo se ti niso praktično nikjer izrazili v rasti investicij, spremembe v porazdelitvi so bile namreč tesno povezane s financializacijo, ki je imela dve razsežnosti: nacionalno in mednarodno. Znotraj nacionalnih okvirov je finančni sektor absorbiral povečane profite, na mednarodni ravni pa je liberalizacija kapitalskih tokov omogočila državam, da so začasno ohranjale velike primanjkljaje na tekočih računih. S tem je ustvarila nove možnosti za različne razvojne poti držav. Na eni strani so se razvila gospodarstva, ki so temeljila na zadolževanju; pogoje za gospodarsko rast so ustvarjala tako, da so gospodinjstvom omogočila lažje najemanje posojil (ponavadi v povezavi z nepremičninskimi baloni). Na drugi strani pa se je razvila skupina držav, ki je gospodarsko rast opirala na izvoz (prek brzdanja domače potrošnje). Prva skupina držav je zaradi razvojne usmeritve beležila ogromne primanjkljaje na tekočih računih, druga pa zajetne presežke. Vsa ta neravnovesja so se razplamtela v trenutni krizi.
    Source: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 65, št. 694/697, 2013, str. 120-146, 203-204)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2013
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 499711

source: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 65, št. 694/697, 2013, str. 120-146, 203-204)

loading ...
loading ...
loading ...