NUK - logo
Faculty of Criminal Justice and Security, Ljubljana (VPVSLJ)
  • Odnos anketiranih do zavarovalstva in zavarovanosti v Sloveniji
    Žnidarič, Boris, 1948-
    Zavarovalstvo kot skupek gospodarskih subjektov, ki se ukvarja z zavarovalništvom kot gospodarsko dejavnostjo, postaja čedalje pomembnejši mehanizem zagotavljanja nekaterih razsežnosti individualne ... varnosti v sodobni družbi. Slovenska družba pri tem ni izjema. Izjemna je le časovna dimenzija in spremenjene družbene okoliščine, zaradi katerih bo (zagotovljen je postopni prehod) dobršen del skrbi za socialno, ekonomsko in gospodarsko varnost v širšem pomenu besede prešel z države na posameznika. Pozitivna zakonodaja na področju pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja je povzročila in spodbudila drugačno zaznavanje fenomena individualne varnosti tudi v slovenski družbi. Postopen in delni umik države s tega področja, ki pomeni hkrati prostovoljno izgubo monopolnega položaja, omogoča nove poslovne priložnosti komercialnim in drugim zavarovalnicam, ki poslujejo po tržnih načelih. Opravljena raziskava nedvomno priča o dejstvu, kljub relativno kratkemu času od uvedbe omenjenih reform, da so anketiranci pripravljeni odvajati več lastnih sredstev v prihodnje za zdravje in lastno varnost ter varnost premoženja kot doslej.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 691-703)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 15861734

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 691-703)

loading ...
loading ...
loading ...