NUK - logo
University of Novo mesto (VSUPNM)
  • Poglabljanje kapitalističnih protislovij z neoliberalističnim umikom države iz gospodarstva : umik države iz gospodarstva s privatizacijo družbenoekonomske infrastrukture v gospodarsko manj razvitih državah gre v prid gospodarsko najrazvitejšim državam
    Merhar, Viljem
    Za prvo polovico 20. stoletja sta značilna dva načina etatizacije gospodarstva. Gre za državnokapitalistično in državnosocialistično etatizacijo. Prvo je teoretično utemeljil J. M. Keynes, drugo pa ... je v naših razmerah zagovarjal B. Kidrič. Obe etatizaciji sta poudarjali maksimizacijo družbenega dohodka s popolnejšim izrabljanjem družbenih produkcijskih možnostiin družbeno blaginjo na tem temelju. To naj uresničujejo mešani profitno in uporabnovrednostno motivirani tržno-planski oziroma plansko-tržni gospodarski sistemi, ki naj bi po J. K. Galbraithu konvergirali. Konvergenca gospodarskih sistemov pa se ni udejanila, ker so se proti Keynesovi rešitvi intervenistično vodenega kapitalističnega gospodarstva v najrazvitejših kapitalističnih državah obrnili nosilci gospodarske politike in njihovi apologeti, ki so z zagovarjanjem neoliberalističnega gospodarjenja in s tem umikanjem države iz gospodarstva, vrnili najrazvitejša kapitalistična gospodarstva v monopolitični in s tem v neoimperialistični stadij, ki sedaj zaostruje in poglablja kapitalistična globalna protislovja. Ta kličejo po novih teoretičnih rešitvah, ki bodo v prid globalnemu človeštvu.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 606-621)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 15861478

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 606-621)

loading ...
loading ...
loading ...