NUK - logo
EF, Centralna ekonomska knjižnica, Ljubljana (CEKLJ)
  • Izvršba na nematerializirane vrednostne papirje
    Šlamberger, Miha
    Izvršilni postopek je ob upoštevanju nizke stopnje pravne in poslovne zavesti v Sloveniji zelo pogosto nadaljevanje pravdnega postopka. V skladu z ustavno zahtevo po učinkoviti pravici do sodnega ... varstva je v izvršilnem postopku potrebno upoštevati interes upnika, da se zagotovi učinkovitost izvršbe. Zagotovo sodi med eno izmed predpostavk za učinkovito izvršbo tudi njena finančna učinkovitost, tako da so tudi stroški izvršbe sprejemljivi za upnika. Če odmislimo izvršbo za poplačilo denarne terjatve z izvršilnim sredstvom prenosa sredstev, ki so pri organizacijah, pooblaščenih za plačilni promet, je med najcenejšimi oblikami uveljavitve denarne terjatve izvršba z unovčenjem nematerializiranih vrednostnih papirjev. Praktiki ugotavljajo, da je to sredstvo izvršbe "popularno" prav zaradi večje poplačilne učinkovitosti. Pri tem pa si izvršilni sodniki niso edini, kako ta izvršba poteka, zlasti - ali je potrebno v izvršbo vključiti izvršitelja ali ne. Kajti vsakdo, ki je spoznal "dobre" strani poslovne žilice zasebnih izvršiteljev, je lahko ugotovil, da vsako še tako majhno dejanje izvršiteljev pomeni povišanje stroškov izvršbe, ki jih je v skladu z 38. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ -Ur. 1. RS, št. 51/98 in 75/02) najprej dolžan plačati upnik.
    Vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 23, št. 21, 17. jun. 2004, str. [15-17] = pril. str. I-III)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 6564945

vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 23, št. 21, 17. jun. 2004, str. [15-17] = pril. str. I-III)

loading ...
loading ...
loading ...