NUK - logo
MF, Centralna medicinska knjižnica, Ljubljana (CMK)
Urnik v septembru: ponedeljek, torek in četrtek: 8.00 do 19.00, sreda in petek: 8.00 do 16.00. Izjemoma bo 5. 9. in 16. 9., knjižnica odprta med 8.00 in 16.00.
  • Vzorčenje okolja operacijskih dvoran in interpretacija [Elektronskim vir] = Sampling the environment of the operating theatre and interpretation
    Tomazin, Rok ...
    Okužbe, povezane z zdravstvom, postajajo velik javnozdravstveni problem. Številne se prenašajo po zraku in ravno zato je njihovo omejevanje poseben izziv. Najpogostejši poti okužbe v operacijskih ... dvoranah sta usedanje bakterij in plesni v anatomsko sicer sterilna mesta med operativnimi in drugimi invazivnimi posegi ter prenos prek kontaminiranih rok in predmetov. Poznavanje koncentracije plesni in bakterij v zraku ter na površinah bolnišničnega okolja tako lahko vodi do ukrepov, ki bolnika zaščitijo pred okužbo. Strokovna in znanstvena literatura na to temo podaja neenotne in včasih dvoumne informacije, kar se kaže tudi v odsotnosti specifičnih, enotnih mednarodnih priporočil ali smernic, ki bi predpisovali metodologijo vzorčenja in interpretacijo dobljenih rezultatov. Kirurški in intenzivni oddelki ter mikrobiološki laboratoriji so tako prepuščeni sami sebi, kar vodi v precejšnje razlike pri izvajanju mikrobiološkega nadzora operacijskih dvoran.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 202937347