NUK - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Motivi za vpis v osnovnošolske vzgojno-izobraževalne programe slovenskih zasebnih šol [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Poznič Cvetko, Sonja
    V diplomskem delu preučujemo motive staršev za vpis otrok v osnovnošolske vzgojno-izobraževalne programe slovenskih zasebnih šol. V Sloveniji imajo učenci oziroma njihovi starši na izbiro tri javno ... veljavne programe zasebnih osnovnih šol: Waldorfska šola Ljubljana in Montessori inštitut izvajata osnovnošolski program po posebnih pedagoških načelih waldorfske oziroma montessori pedagogike, OŠ Alojzija Šuštarja pa izvaja program katoliške osnovne šole. V analizi najprej opredelimo odnos med javnim in zasebnim šolstvom, nato obravnavamo vlogo države pri vzgoji in izobraževanju posameznikov ter znanje kot javno in zasebno dobrino. Preučujemo pravice posameznikov v zvezi z vzgojo in izobraževanjem v zasebnih šolah, ki izhajajo iz mednarodnih dokumentov, povezanih s človekovimi pravicami, ter ugotavljamo, da mora država zasebne šole omogočiti, ni pa jih dolžna ustanavljati in/ali (so)financirati. Predstavimo tudi uveljavljene prakse javnega (so)financiranja zasebnega šolstva v evropskih državah in analiziramo problematiko šolnin. Pozornost namenimo razvoju zasebnega šolstva skozi zgodovino in različnim vlogam, ki so jih zasebne šole prevzemale. Posebej predstavimo razvoj zasebnega splošnoizobraževalnega šolstva na Slovenskem in ga osvetlimo skozi spreminjajočo se zakonsko ureditev na tem področju. Osredotočimo se na obdobje po letu 1991, ko so nastale vse tri danes delujoče zasebne osnovne šole, ki izvajajo javno veljavni program. Obravnavane šole podrobneje predstavimo, med drugim analiziramo njihove vzgojno-izobraževalne programe, ki jih primerjamo tudi s programom javne šole, pri čemer ugotavljamo razlike v ciljih, načinu ocenjevanja znanja, načinu izvajanja dejavnosti in predmetnikih. V raziskavi, opravljeni na vzorcu staršev, ki imajo otroke vpisane v programih obravnavanih zasebnih osnovnih šol, ugotavljamo, da so se za izbrani vzgojno-izobraževalni program zasebne šole odločili predvsem zaradi značilnosti posameznih vzgojno-izobraževalnih programov oziroma pedagoških pristopov in svetovnonazorske usmerjenosti šole. Med dejavniki, ki lahko vplivajo na izbiro šole, pa starši kot najbolj pomembna ocenjujejo kakovostno opravljanje dela učiteljev in dobre medosebne odnose na šoli. Ugotavljamo tudi, da je večina v raziskavo vključenih staršev z izbiro vzgojno-izobraževalnega programa zasebne šole zelo zadovoljna.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [S. Poznič Cvetko], 2013
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 71456354

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP POZNIČ CVETKO S. Motivi
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP POZNIČ CVETKO S. Motivi
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...