NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
PDF
  • Sea-wave dynamic loading of sailing yacht's retractable keel
    Koc, Pino
    Kobilica na sodobnih jadrnicah je oblikovana v obliki navpično stoječega krila simetričnega prereza, ki sega globoko pod trup jadrnice. Običajno je na spodnjem koncu krila dodana še utež, prav tako ... hidrodinamično oblikovana, s katero zmanjšujejo nagib jadrnice, ki je posledica delovanja sile vetra na jadra. Globoko segajoča kobilica in utež je seveda primerna za jadranje, obenem pa onemogoča vplutje v plitkejše zalive in pristanišča. Z namenom ohranjanja obeh zaželjenih lastnosti, t.j., kvalitetnih jadralskih sposobnosti in dostopnosti v plitkejše vode, so razvili različne vrste dvižnih kobilic. Poseben tip dvižnih kobilic je t.i. teleskopska kobilica, ki je pritrjena na trup s spodnje strani in, za razliko od običajnih dvižnih kobilic, katerih dvižni jašek zaseda znaten del bivalnega dela v trupu jadrnice, ne sega v notranjost trupa.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 3, Mar. 2014, str. 203-209, SI 37)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 13401627

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 3, Mar. 2014, str. 203-209, SI 37)

loading ...
loading ...
loading ...