NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Simbolna vizualizacija in dve identiteti Evrope
    Šabec, Ksenija
    Članek problematizira idejo o obstoju enotnega evropskega kulturnega prostora po letu 1989, ki naj bi ga na simbolni ravni reprezentiralo navidezno sovpadanje historičnih vsebin vzhodne Evrope in ... tržnih modelov zahodnoevropske ekonomske logike. Na podlagi selektivnega izbora in interpretacije vizualnih praks (filma, oglasov in kulturnih simbolov) kot političnih in kulturnih idej reprezentacije, avtorica zagovarja tezo o kontinuiteti v zaznavi "drugosti" med Zahodno- in Vzhodnoevropejci. Prisotnost tako imenovane simbolne (metaforične) železne zavese med zahodno in vzhodno Evropo je aplicirana na študijo primera identitetno razdvojene Nemčije po padcu berlinskega zidu. Kritični pristop h konceptu medkulturne komunikacije je po avtoričinem mnenju, predpogoj vzpostavljanja odprte, raznolike in vitalne združene Evrope.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 387-407)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 24243549

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 387-407)

loading ...
loading ...
loading ...