NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Poskusi politizacije slovenske javne uprave?
    Haček, Miro
    Politizacija javne uprave je bila v zahodnih demokracijah v preteklih dveh stoletjih predmet upoštevanja vredne razprave; tovrsten razmislek je zlasti pomemben v očeh javnih uslužbencev, a tudi ... teoretikov države. Za javne uslužbence predstavlja politizacija grožnjo njihovemu profesionalnemu statusu in strateškemu ravnotežju, ki se je skozi desetletja mukoma vzpostavljalo med sferama uprave in politike. Za teoretike pa pojem politizacije pomeni nujnost upoštevanja različnih dimenzij birokratske aktivnosti. Dejansko je javna uprava, v najširšem smislu, politična institucija, saj birokratska aktivnost nenehno skuša vplivati na to, komu politična oblast kaj nameni in kot taka ne more biti brez vrednot; torej je vsa javna uprava v tem smislu politična. Najpogosteje se pojem politizacije nanaša na stopnje in vrste politične aktivnosti javnih uslužbencev, kot tudi na poskuse različnih posameznikov in skupin, da bi politično vplivali na javne uslužbence. V prispevku bomo s pomočjo nekaterih empiričnih podatkov analizirali aktualno stopnjo politizacije slovenske javne uprave, zlasti v luči zadnjih sprememb uslužbenske zakonodaje. V tem smislu je zlasti pomembna stopnja materialne politizacije, pri kateri bomo analizirali kriterije, po katerih se kadruje na politične in najvišje upravne položaje.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul./dec. 2005, str. 759-770)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 24543069

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul./dec. 2005, str. 759-770)

loading ...
loading ...
loading ...