NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Toplotni kompresor za adsorpcijsko hlajenje = Heat compressor for adsorption cooling
    Cerkvenik, Boštjan ; Poredoš, Alojz
    Pri adsorpcijskem načinu izvajanja hladilnih procesov se spoprijemamo s problemom neučinkovitega prenosa toplote in snovi v toplotnem kompresorju. Posledica tega je majhna specifična hladilna moč ... naprave, ki določa njeno velikost oziroma količino potrebnega adsorbenta za nemoten proces hlajenja. Z novimi izvedbami prenosnikov toplote v toplotnem kompresorju je lahko prenos toplote in snovi občutno učinkovitejši. Ena izmed možnih izvedb je prenosnik toplote s kompaktnim slojem adsorbenta. V članku je podan matematični model prenosa toplote in snovi v homogen kompakten sloj, ki je na cevi prenosnika toplote v toplotnem kompresorju adsorpcijske hladilne naprave. Opisano je tudi delovanje hladilne naprave in opravljena analiza rezultatov simuliranja za primer več vzporednih cevi v toplotnem kompresorju. Podana je tudi analiza vrednosti toplotnih števil hlajenja v odvisnosti od števila vzporednih cevi in debeline sloja. Ugotovili smo, da na intenzivnost procesa v toplotnem kompresorju bistveno vpliva izbira snovi kompaktnega sloja, manj pa njegova struktura.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 3/4, mar.-apr. 1998, str. 84-96)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1998
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 2584603

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 3/4, mar.-apr. 1998, str. 84-96)

loading ...
loading ...
loading ...