NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Globalizacija in nacionalna država - razsežnosti in paradoksi njunega medsebojnega razmerja
    Rizman, Rudi
    Globalizacija je postavila pod vprašaj tradicionalno samozadostnost in skoraj absolutno razumljeno politično subjektiviteto nacionalnih držav. Avtor zagovarja trditev, da se je v substancialnem ... pogledu spremenilo razmerje med zunanjim svetom in nacionalno državo. Nacionalne države ostajajo v aktualnih razmerah globalizacije najbolj privlačna oblika za artikuliranje suverene politične volje odgovornih kolektivnih dejavnikov. Tako v notranjem kot tudi v mednarodnem pogledu se nacionalne države z večjimi ali manjšimi odstopanji prilagajajo "svetovno korektnim" modelom državne organiziranosti in pri njihovem oblikovanju nacionalne identitete. Lokus njihove politične moči danes ni več omejen na nacionalne vlade, temveč si ga morajo te deliti z različnimi transnacionalnimi (globalnimi) javnimi in zasebnimi organizacijami na različnih ravneh: na subnacionalni, nacionalni, regionalni in internacionalni.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 579-593)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 30491490

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 4/6, jul.-dec. 2005, str. 579-593)

loading ...
loading ...
loading ...