NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Evropska politika in (neo)fašizem
    Krašovec, Primož
    S pregledom zgodovinskih in aktualnih oblik fašizma ter zgodovinskih sprememb evropske politike članek pojasnjuje današnji (neo)fašizem, ki ni zgolj preprosta ponovitev zgodovinskega fašizma, in ... razčlenjuje iztočnice, na katerih bi lahko temeljil antifašistični boj za 21. stoletje. Ugotavlja: prvič, da alternativa lokalnemu nacionalnemu neofašizmu ali protoneofašističnim težnjam ne more biti ideja domnevno demokratične in kozmopolitske Evrope, saj je realno obstoječa Evropa ravno izvajalka sistemskega rasizma in omejevanja demokracije. Drugič, boj proti fašizmu danes ne more biti medijski ali propagandni boj, saj neofašizma ne omogoča domnevna splošna dovzetnost množic za fašistično propagando, temveč naša asocialna, privatna eksistenca, privacija možnosti političnega delovanja, redukcija ljudstva na skupek zasebnih posameznikov, ki politiko spremljajo pred televizijskimi ekrani. Šele depolitizirani, zasebni posameznik je idealni naslovnik politične propagande - in če zamenjamo le vsebino propagande, s tem ne rešimo ničesar. Boj proti (neo)fašizmu je hkrati boj za nove javne prostore, možnosti političnega govora in delovanja, boj za možnost neposredne politične socializacije posameznikov, kar hkrati pomeni tudi boj proti trenutni Evropi omejene demokracije. Fašizem niso le njegove najbolj skrajne in nasilne manifestacije oziroma so te le občasni izraz protislovja med množičnimi političnimi težnjami po dobrem življenju - ki se lahko udejanjijo s povečanjem političnih zmožnosti množic - in kapitalistično stvarnostjo.
    Vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 67, št. 715/717, 2015, str. 78-91, 288-289)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2015
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 568575

vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 67, št. 715/717, 2015, str. 78-91, 288-289)

loading ...
loading ...
loading ...