NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Equilibrium grain boundary segregation of antimony in iron base alloys
    Mast, Ralph ...
    Ravnotežna segregacija antimona po mejah zrn v zlitinah z železnoosnovno (Fe-Sb, Fe-C-Sb, Fe-Ni-Sb) po žarenju v temperaturnem področju od 550°C do 750°C. Z metodo spektroskopije Augerjevih ... elektronov (AES) je bila določena koncentracija antimona na interkristalnih prelomnih ploskvah kot funkcija vsebnosti antimona v osnovnem maaterialu in ravnotežne temperature. Segregacija antimona v Fe-Sb zlitinah z 0,012 ut.% - 0,094 ut.% Sb je opisan z Langmuir McLeanovo enačbo. Izračunana je bila prosta entalpija segregacije ▫$\DeltaG_{segr}$▫ = -19 kJ/mol - T 28 J/mol K. Za zlitini Fe -0,93 ut.% Sb in Fe -0,91 ut.% Sb termodinamični izračuni niso mogoči zaradi tvorbe interkristalnih antimonidov. Posnetek z vrstičnim elektronskim mikroanalizatorjem (SEM) prelomljenih vzorcev kaže, da odstotek interkristalnega preloma narašča z naraščajočo segregirano plastjo antimona na mejah zrn. Dodatek ogljika v Fe-Sb zlitino povzroči večjo kohezijo med posameznimi zrni, ogljik namreč izrine antimon z mej zrn in zviša kohezijo kristalnih mej. V Fe-Ni-Sb zlitinah je bila določena še segregacija niklja na mejah zrn ne pa tudi povečana koncentracija antimona kot je bilo pričakovati po prejšnjih modelih nekaterih avtorjev, ki so predvideli skupno segregacijo Ni-Sb.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 6, nov.-dec. 1996, str. 531-537)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 1996
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 64682

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 6, nov.-dec. 1996, str. 531-537)

loading ...
loading ...
loading ...