NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Visokotemperaturna oksidacija kompozita Cu-C = High-temperature oxidation of a Cu-C composite
    Rudolf, Rebeka ; Anžel, Ivan, inženir metalurgije in materialov ; Križman, Alojz
    Baker je odličen toplotni in električni prevodnik ter ne reagira tako intenzivno s kisikom kot večina drugih kovin, zato je razmišljanje o njegovi uporabi pri visokih temperaturah dokaj smiselno. Ker ... pa ima slabe mehanske lastnosti, mu jih je potrebno izboljšati, kar lahko dosežemo z dodatkom utrjevalnih faz. Kot utrjevalna faza se pogosto uporablja grafit, za katerega je značilno, da intenzivno reagira s kisikom tako v zračni atmosferi, kakor tudi v atmosferah z bistveno nižjim parcialnim tlakom kisika. Ker nastajajo pri takšni reakciji grafita s kisikom plinski produkti, delujejo posledično v notranjosti kompozita visoki tlaki, zaradi katerih se lahko material v mikrometerskem smislu poškoduje in izgubi dobre mehanske lastnosti. Namen našega dela, katerega del rezultatov predstavljamo v tem prispevku, je bil raziskati mahanizem oksidacije grafita v Cu-matici ter ugotoviti vpliv te reakcije na mikrostrukturo kompozitnega gradiva.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 5, sep.-okt. 2001, str. 219-226)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2001
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 6668054

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 5, sep.-okt. 2001, str. 219-226)

loading ...
loading ...
loading ...