NUK - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Izboljšan postopek določanja strižnega modula zemljin na vseh nivojih deformacije
    Lenart, Stanislav
    Zemljine kot gradbeni material nastopajo najpogosteje v temeljih konstrukcij, pogosto pa so uporabljene tudi kot osnovni gradnik geotehničnih objektov. Pod vplivom obremenitev je njihovo vedenje ... izrazito plastično. Z naraščanjem deformacije se bistveno spreminja njihova togost, katere poznanje je posebej pomembno pri dinamičnih obremenitvah. Določanje velikosti strižnega modula pri zemljinah zahteva dolgotrajne laboratorijske preiskave. Strižni modul z naraščanjem deformacije upada, način spreminjanja vrednosti pa je odvisen od številnih dejavnikov. Različni avtorji so poskušali z empiričnimi formulami opisati te povezave, vendar so neuporabne za splošen primer. Prispevek rešuje način določanja strižnega modula z združevanjem rezultatov resonančnega preskusa in navadne triosne preiskave.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 93-97)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 950119

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 93-97)

loading ...
loading ...
loading ...