NUK - logo
Pravna fakulteta, Ljubljana (PRFLJ)
POLETNI DELOVNI ČAS (julij in avgust 2024)
Knjižnica bo odprta od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00.
Knjižnica bo izjemoma zaprta od 29. 7. do 2. 8. (en teden) in 16. 8. (dan med praznikom in vikendom).
  • ZZZDR in korist otroka - novelama iz leta 2001 in 2004 ob rob
    Glušič Terbovc, Teodora
    Ob napovedani reformi družinskega prava je treba opozoriti na nekatere pomanjkljivosti veljavne ureditve družinskopravnih razmerij, ki nastanejo po razvezi zakonske zveze (oziroma razpadu življenjske ... skupnosti partnerjev), zlasti zato, ker jih reforma ne odpravlja oziroma rešuje. Gre za razmerja, katerih spori so (že) v sodni pristojnosti in o katerih sodišča odločajo, izhajajoč iz koristi otrok. Namen članka je predstaviti po eni strani sodno prakso in po drugi strani vprašanja, ki se porajajo zlasti v preživninskih zadevah. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (dalje: ZZZDR) tega področja ne ureja enotno za otroke, rojene v zakonski zvezi, ki je bila razvezana, in za otroke, ki so rojeni v zunajzakonski skupnosti, ki je razpadla, oziroma ni niti obstajala. Poleg tega številni primeri sporazumnega urejanja (le) preživnin, ne pa tudi varstva in vzgoje ter stikov porajajo dvom o ločenem življenju staršev. Zakon pa sploh ne daje podlage za odločanje v primerih, ko preživnine ni mogoče določiti v znesku, ki bo zaobjel vse v zakonu izrecno naštete potrebe otroka.
    Vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto. 25, št. 23, 22. jun. 2006, pril. str. II-VI)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 8034385

vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto. 25, št. 23, 22. jun. 2006, pril. str. II-VI)

loading ...
loading ...
loading ...