ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Politologija, kakršna še bo : stanje in perspektive discipline
    Vodovnik, Žiga
    Članek naslavlja dileme in izzive, s katerimi se srečuje politična znanost na začetku 21. stoletja. Posebna pozornost je namenjena razumevanju države in demokracije, pri čemer članek v prvem delu ... problematizira prevladujoče geografske razlage države v politični znanosti, ki jo še vedno omejujejo ali celo opredeljujejo zgolj kot geografsko razmejeno in nespremenljivo ozemlje. Opozorimo na izgubo analitične ostrine v tovrstnih obravnavah države, saj povsem spregledajo procese redefiniranja in redistribuiranja države, ter s tem na procese njene de-/ reteritorizacije in prostorskega prestrukturiranja, ko se je država prisiljena prilagajati gospodarski dinamiki in ne več nasprotno. Pogosto nereflektirana nevarnost »teritorialne pasti« v obravnavah države pa je hkratno zamejevanje kronotopa za razumevanje in raziskovanje demokracije. Članek tako v drugem delu analizira glavne teorije demokracije in identificira njihove omejitve. Ugotavlja, da na prvi pogled heterogene in medsebojno izključujoče se obravnave povezuje podoben sentiment – politična agorafobija, prav tako pa zmotno enačenje demokracije z vladavino ljudstva, ki se realizira skozi državotvorne projekte. Na podlagi aktualnih pristopov v raziskovanju države in demokracije članek v zadnjem delu predlaga nove (meta)teoretske, epistemološke in metodološke pristope v politološkem raziskovanju
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 293-310, 389-390)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2022
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 111932675

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 293-310, 389-390)
loading ...
loading ...
loading ...