ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Vloga Nata in EU v odzivanj... (cover)
    Vloga Nata in EU v odzivanju na civilne krize
    Malešič, Marjan
    Značilnosti sodobnih kriz so: heterogenost, endemičnost, neprekinjenost in kompleksnost. Te vplivajo na možnost delovanja nacionalnih in mednarodnih mehanizmov kriznega upravljanja in vodenja, ki so ... tudi sami v krizi in se morajo prilagajati novim okoliščinam. Analiza se osredini na primerjavo Natovega civilnega kriznega načrtovanja in Mehanizma EU za civilno zaščito. Motivacija za njuno oblikovanje ni bila zgolj funkcionalna, ampak tudi politična. Demotivacijski dejavnik združevanja držav na tem področju je njihov strah pred izgubo dela suverenosti. Sodelovanje držav prek obeh mehanizmov omogoča koordinirano, sinergijsko in uspešno uporabo razpoložljivih zmogljivosti v krizi. Obseg delovanja Nata in EU pri odzivanju na velike civilne krize po svetu je impresiven, analiza posameznih primerov pa pokaže določene pomanjkljivosti, kar še posebej velja za omejen Natov odziv na migrantsko krizo v Evropi in za obotavljiv odziv EU na začetku pandemije virusa SARS-Cov-2
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, št. 2, apr.- jun. 2022, str. 529-547, 595)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2022
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 118613763

Digital content: dCOBISS


pdf


source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, št. 2, apr.- jun. 2022, str. 529-547, 595)
loading ...
loading ...
loading ...