ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Analiza digitalne zrelosti Slovenije in izbranih držav EU ter vpliv faktorjev digitalne zrelosti na uporabo storitev e-uprave : magistrsko delo
    Kožar, Aleš
    Informacijsko komunikacijska tehnologija in digitalizacija že dalj časa zaznamujeta naše življenje. Posledice digitalne revolucije so že dolgo osrednjega pomena za delo različnih mednarodnih ... organizacij. V vseh ciljih in agendah za naslednja leta se daje poudarek na večanju digitalne zrelosti držav in družbe. Še posebej pa se je vpliv ravni digitalne zrelosti držav pokazal v času krize COVID-19, ko smo bili ljudje primorani ostati doma in smo nekatere storitve lahko opravljali le na daljavo. V magistrskem delu je obdelano področje kazalnikov digitalne zrelosti, ki vplivajo na uporabo storitev e-uprave. Analizirani so kazalniki digitalne zrelosti in njihov vpliv na uporabo storitev e-uprave v Sloveniji in izbranih državah EU. Digitalne veščine in digitalna infrastruktura sta ena izmed glavnih dejavnikov, ki vplivata na to, da nek posameznik uporablja storitve e-uprave. Zato je pomembno, da se daje dovolj velik poudarek na nadaljnjem razvoju teh dveh področij v kombinaciji s preostalimi dejavniki, ki še vplivajo na zmožnost uporabe storitev e-uprave. V empirični raziskavi smo s statistično korelacijo raziskali pomen digitalnih veščin in digitalne infrastrukture na uporabo storitev e-uprave, kjer smo zaznali pozitivno in značilno korelacijo med analiziranimi spremenljivkami, podobno tudi na področju uporabe spletnih storitev in njihovega vpliva na uporabo storitev e-uprave. Z metodo linearne regresije smo raziskali vpliv digitalnih veščin na uporabo storitev e-uprave, kjer smo ugotovili, da digitalne veščine statistično značilno in pozitivno vplivajo na uporabo storitev e-uprave. Raziskani dejavniki digitalne zrelosti nam ponujajo vpogled v kompleksnost obravnavane tematike in odpirajo nove možnosti za nadaljnje raziskave na področju kazalnikov digitalne zrelosti, ki vplivajo na uporabo storitev e-uprave.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [A. Kožar], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 158426883

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...