ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Življenjske zgodbe transspolnih oseb v Sloveniji : subjektivni, družbeni in medicinski vidiki potrditve spola : magistrsko delo
    Tušar, Tjaša, 1996-
    Transspolnost je termin, ki se uporablja kot krovni izraz za poimenovanje spolnih identitet posameznikov, pri katerih je spolna identiteta drugačna od prevladujočih predstav in pričakovanj družbe o ... spolu. Gre za družbeno spolno identiteto, ki se lahko razlikuje od spola, ki je bil posamezniku pripisan ob rojstvu. V primeru transspolnosti gre prav za ta razkorak med spolom, ki je pripisan ob rojstvu (in na to posameznik nima vpliva) in njegovo spolno identiteto. V magistrskem delu sem se ukvarjala s transspolnostjo, transspolnimi posamezniki in oblikovanju transspolne identitete. Zanimali so me subjektivnii, družbeni in medicinski vidiki ipotrditve spola. Raziskovala sem oblikovanje transspolne identitete, njeno razkrivanje ter postopek tranzicije oziroma potrditve spola. Pri tem me je zanimalo, kako se transspolne osebe s tem soočajo ter kako jo doživljajo. Naredila sem manjšo kvalitativno raziskavo, intervjuje, kjer sem se s transspolnimi osebami pogovarjala o njihovih življenjskih zgodbah. Združila sem pridobljene podatke in naredila analizo treh omenjenih vidikov potrditve spola. Ugotovila sem, da sta neudobje in ujetost posameznikov v neustreznem spolu tako zelo intenzivna, da zameglita vse ovire, ki nastanejo na poti tranzicije.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [T. Tušar], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 158572291

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...