ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Patofiziološke značilnosti izoliranega popuščanja srca v diastoli v primerjavi s popuščanjem srca v sistoli = Patophysiological characterization of isolated diastolic heart failure
    Kitzman, Delane W. ...
    Izhodišče: Mnogi starejši bolniki s simptomi kongestivnega popuščanja srca imajo ohranjeno iztisno frakcijo levega prekata (left ventricular ejection fraction, LVEF). Vendar pa značilnosti ... patofiziologije te motnje, ki jo bolj po domnevanju imenujemo popuščanje srca v diastoli (diastolic heart failure, DHF), ne poznamo dovolj dobro in tudi ni jasno, če res pomeni pravo popuščanjesrca. Cilj: Oceniti štiri ključna patofiziološka področja, ki so značilna za klasično popuščanje srca, s sistematskimi meritvami starejših bolnikov z domnevnim DHF in primerjava teh rezultatov z rezultati zdravih, starostno primerljivih prostovoljcev, in z rezultati bolnikov s klasičnim popuščanjem srca v sistoli (systolic heart failure, SHF). Načrt in okolje: Klinična raziskava je potekala leta 1998 med prebivalci in v učni bolnišnici okraja Winston-Salem v Severni Karolini. Preiskovanci: Skupno je bilo 147 oseb; starih najmanj 60 let. Devetinpetdeset jih je imelo izolirano popuščanjev diastoli (DHF), ki smo ga opredelili kot klinično domnevno pupuščanje srca z LVEF najmanj 50 % in brez znakov pomembnejše koronarne, valvulne ali pljučne bolezni. Šestdeset jih je imelo značilno popuščanje srca v sistoli (SHF) z LVEF <_ 35 %. Osemindvajset preiskovancev pe je bilo zdravih, starostno primerljivih prostovoljcev. Vodilna merila izidov: Funkcijain struktura levega prekata, zmožnost obremenitve, nevroendokrina funkcija in kakovost življenja. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
    Source: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 11, št. 2, april 2003, str. 93-99)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 16469977