ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Vpliv Rusije na družbeni varnostni kompleks Zahodnega Balkana = Russia’s influence on the Western Balkans societal security complex : magistrsko delo
    Aleksandroska, Cvetanka
    Namen magistrskega dela je razumeti Zahodni Balkan kot družbeni varnostni kompleks in ruski vpliv na tem kompleksu. Za dosego tega cilja magistrsko delo uporablja teoretični okvir Kobenhavnske šole ... varnostnih študij za analizo elementov, ki oblikujejo regijo Zahodnega Balkana kot družbeni varnostni kompleks, in za analizo zunanjega vpliva na ta kompleks, zlasti ruskega. To je izvedeno s kvalitativno analizo in interpretacijo znanstvene literature, ki obravnava zgodovino regije in način, kako so se zunanji akterji z njo ukvarjali skozi leta, ter s kvalitativno vsebinsko analizo izjav političnih in verskih akterjev, ki kažejo na rusko vpletenost v regijo od začetka ruske invazije na Ukrajino. Analiza je pokazala, da je ruski vpliv na družbeni varnostni kompleks Zahodnega Balkana asimetričen, saj je osredotočen predvsem na države in etnične skupine, ki si z Rusijo delijo identitetne vezi. Ker pa so varnostna vprašanja v regiji medsebojno povezana, ruska dejanja v regiji vplivajo na družbeno varnost celotnega regionalnega kompleksa. Tako magistrsko delo ponuja realno okolje, ki prikazuje uporabnost teorije regionalnega varnostnega kompleksa pri razumevanju kompleksnosti dinamike regionalne varnosti in poudarja pomen identitetnih elementov družbene varnosti.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [C. Aleksandroska], 2023
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 164920835

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...