ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Vzpostavitev parlamentarne skupščine Organizacije združenih narodov kot možna rešitev demokratičnega primanjkljaja v globalnem vladovanju : magistrsko delo
    Bole, Patrik
    V globaliziranem in medsebojno povezanem svetu nobena država ne more več samostojno reševati globalnih izzivov, saj ti zahtevajo kolektivne ukrepe na globalni ravni. Trenutni globalni pristop k ... reševanju svetovnih problemov se pogosto izkazuje kot neučinkovit, saj se obstoječa struktura globalnega vladovanja sooča z omejitvami vestfalskega sistema, pomanjkanju odgovornosti ter demokratičnim primanjkljajem. Kozmopolitske teorije in kozmopolitska demokracija se ponujajo kot moralna ter praktična politična rešitev za soočanje z nadnacionalnimi izzivi, saj zajemajo predloge za reformo institucij globalnega vladovanja. Pobude za kozmopolitsko reformo se med drugim navezujejo na Organizacijo združenih narodov (OZN), kot edino univerzalno mednarodno organizacijo. Ena izmed reform se nanaša na vzpostavitev parlamentarne skupščine znotraj sistema OZN z namenom odprave demokratičnega primanjkljaja. Magistrsko delo prispeva k preučevanju kozmopolitizma tako, da predstavi zgodovinski razvoj kozmopolitskih teorij ter jih poveže s konceptom globalnega vladovanja kot možno rešitev za odpravo demokratičnega primanjkljaja v strukturah globalnega vladovanja. Podrobneje analizira in utemeljuje predlog vzpostavitve parlamentarne skupščine OZN kot praktičen koncept kozmopolitskega značaja.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [P. Bole], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 164987395

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...