ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Raziskava o stališčih različnih starostnih skupin do uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji : diplomsko delo
    Križman, Melanie
    Ideja o univerzalnem temeljnem dohodku je že zelo stara. V zadnjih letih se vse več govori o tem konceptu in želji po uresničitvi. Univerzalni temeljni dohodek oz. skrajšano UTD je dohodek, ki ga ... prejme vsak v družbi brez izjeme v določenih intervalih. Takšen koncept se je pojavil z namenom, da se bi zmanjšala revščina in družbena neenakost, ki se skozi leta po svetu povečuje. Namen diplomske naloge je raziskati, kakšno stališče imajo različne starostne skupine do uvedbe UTD-ja v Sloveniji. V ta namen je bila uporabljena metoda anketnega vprašalnika ter na podlagi rezultatov narejena kvantitativna analiza. V okviru raziskave smo ugotovili, kakšna stališča imajo starostne skupine do UTD-ja in ali se ta stališča med seboj razlikujejo. Rezultati so pokazali, da se stališča med starostnimi skupinami bistveno ne razlikujejo in da starostne skupine podpirajo uvedbo UTD-ja. Raziskava bo služila kot razumevanje stališč starostnih skupin do UTD-ja, ki bo služila oblikovalcem politik, da lažje sprejemajo odločitve glede izvajanja in uvedbe UTD-ja. Delo bo prispevalo k razmišljanju o uvedbi ali sprejetju sorodnih programov socialnega varstva.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [M. Križman], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 166810371

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...