ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Psihobiografija literarnega junaka : ali kaj imata skupnega Jean-Baptiste Grenouille in Freudov Leonardo da Vinci? : magistrsko delo
    Orehek, Anja, 1990-
    V nalogi se seznanimo z metodo psihobiografije. V prvem delu iz znanstvenih člankov razberemo, kaj je psihobiografija, kakšni so njeni začetki, razvoj, kako se piše in kakšne so pasti pri njenem ... pisanju. V drugem delu se lotimo podrobnejšega pregleda Freudove analize Leonarda da Vincija, ki se na splošno smatra za prvo moderno ter temeljno psihobiografijo. Kot ključne kritike veljajo Freudova identifikacija z Leonardom, polega tega vsebuje zgodovinske netočnosti in napake v prevodu. Iz tega lahko sklepamo, da je Freudov Leonardo drug Leonardo, kot je bil dejanska zgodovinska osebnost. Sledi glavni del, psihobiografija literarnega junaka, morilca Jean-Baptista Grenouilla iz knjižne uspešnice Parfum. V nalogi predstavlja prakso pisanja psihobiografije skozi pregled celotnega življenja. Opora nam bo literarna teorija. Fikcijski svet Jean-Baptista Grenouilla se razume kot kulturni kontekst. Tako njegova sposobnost zaznavanja vonjav kot pomanjkanje vonja sta sprejeta kot resnično dejstvo. Analiza vključuje tudi teorije o umetnikih ter serijskih morilcih. V zadnjem delu primerjamo obe literarni osebnosti – Freudovega Leonarda ter Grenouilla. Oba sta poklicana k raziskovanju nečesa novega, oba umetniško ustvarjata, pri obeh je prisotna okrnjena spolna dejavnost, le eden pa je priznan tudi kot serijski morilec.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [A. Orehek], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 172961795

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...