ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Parlamentarni deli strank vs. centralni deli strank
    Krašovec, Alenka
    Politične stranke so kompleksne organizacije, ki še zdaleč niso enotni akterji, ampak so razdeljene na vsaj tri večje dele oz. obraze: strankov parlamentu in vladi, stranko na terenu in centralni del ... stranke. Med temi deli prihaja do vzpostavitve medsebojnih odnosov, ki ponavadi niso uravnoteženi. Posledica je prevlada enega dela stranke nad drugima. V prispevku je obravnavan odnos med centralnim delom stranke in parlamentarnim delom stranke, ki se je skozi daljše časovno obdobje spreminjal. Vedno pogosteje se pojavlja teza o krepitvi in tudi že prevladi parlamentarnega dela nad centralnim. Zato je v prispevku s pomočjo analize dejavnikov moči, ki omogočajo prevlado centralnega ali parlamentarnega dela, prikazano stanje v političnih strankah v svetu in Sloveniji. Stanje pa je takšno, da kljub nesporni krepitvi parlamentranega dela še vedno prevladuje centralni del političnih strank, in sicer predvsem zaradi nadzora nekaterih ključnih procesov, ki potekajo v strankah.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 34, št. 6, november-december 1997, str. 919-933)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1997
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 18144349

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 34, št. 6, november-december 1997, str. 919-933)
loading ...
loading ...
loading ...