ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Ali so načela "odličnosti" IABC splošno veljavna : primerjava Slovenije in Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Kanade
    Grunig, Larissa A. ; Grunig, James E. ; Verčič, Dejan
    V raziskavo "odličnosti" je bilo zajetih 30 slovenskih organizacij. Teoretična predpostavka je bila, da so načela odličnosti enaka po vsem svetu, da pa jih je treba različno uporabljati v različnih ... kulurah, političnih in ekonomskih sistemih, stopnjah razvitosti, medijskih sistemih in pri različnih stopnjah družbenega aktivizma. Rezultati te kvantitativne raziskave kažejo, da se načela odličnosti v Sloveniji in anglosaksonskih deželah združujejo v skupen indeks. Vendar pa so se med štirimi državami pokazale razlike, ki vplivajo na specifično uporabo načel v Sloveniji. Slovenske organizacije imejo nekoliko nižji rezultat odličnosti. Oddelki za odnose z javnostmi v Sloveniji imajo manj podpore pri vodstvu in so manj vključeni v strateški management kot v angleško govorečih državah. Pri slovenskih oddelkih za odnose z javnosmi se je pokzalo manj znanja za izvajanje štirih modelov odnosov z javnostmi in dveh vlog. Vendar pa slovenski glavni direktorji nekoliko bolj podpirajo simetrične odnse z javnostmi kot glavni direktorji v angleško govorečih državah. Pri slovenskih organizacijah smo ugotovili enake nivoje aktivizma kot v anglosaksonskih. Vendar pa je v slovenskih organizacijah manj notranjih pogojev za odličnost - organizacijska kultura je bolj avtoritarna, notranje komuniciranje bolj asimetrično, zadovoljstvo zaposelnih z delom in organizacijo pa je nižje.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 35, št. 4, julij/avgust 1998, str. 714-737)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1998
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 18584157

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 35, št. 4, julij/avgust 1998, str. 714-737)
loading ...
loading ...
loading ...