ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Nekatere razsežnosti nasilne viktimizacije
    Meško, Gorazd
    V prispevku avtor predstavlja nekatere glavne ugotovitve viktimologije in jih primerja s prizadevanji gibanja za žrtve kaznivih dejanj. V klasični kriminologiji sta vloga in položaj žrtev pogosto ... zanemarjani, vendar je v viktimoloških raziskavah analiza interakcij med storilcem in žrtvijo šla že tako daleč da na koncu ni bilo mogoče več razlikovati med enim in drugim. V prispevku so posebej poudarjene ugotovitve o manjšem delu žrtev kaznivih dejanj, ki utrpijo hude psihološke posledice, ki imajo zanje in za njihove bližnje lahko usodne posledice v smislu social%nega funkcioniranja. V prispevku so predstavljene tri "vrste žrtev" in sicer žrtve vlomov, ropov in posilstev. Prispevek opozarja tudi na vprašanje o vlogi žrtve v kazenskem procesu ter opozarja na instrumentalno vlogo žrtve v kazenskem postopku, ko žrtev (oškodovanec) ni pojmovana kot žrtev. V tem položaju je namreč bolj orodje države za dokazovanje krivde obtoženemu, kar povzroča ogorčenost in kritičnost pri pristaših gibanja za žrtve.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 35, št. 6, nov./dec. 1998, str. 1076-1088)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1998
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 18913885

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 35, št. 6, nov./dec. 1998, str. 1076-1088)
loading ...
loading ...
loading ...