ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Analiza oblikovanja političnih omrežij v Evropskem parlamentu na primeru zakonodajnih predlogov parlamentarnega obdobja 2014-2019 : magistrsko delo
    Gutirea Trishina, Irina
    Tema magistrskega dela se osredotoča na analizo oblikovanja političnih omrežij v Evropskem parlamentu (EP) med 8. zakonodajnim obdobjem (2014–2019). Raziskava je bila motivirana z željo po ... razumevanju vzorcev oblikovanja t. i. »zakonodajnih koalicij«, ki jih je mogoče identificirati tudi preko uspešnega usklajevanja med evropskimi poslanci v obliki skupno predlaganih predlogov sprememb. Namen tega dela je bil identificirati vzorce sodelovanja med poslanci, ki pripadajo določeni evropski politični skupini in državi članici EU, ter preveriti šest predpostavljenih hipotez. Metodologija raziskovanja temelji na analizi političnega omrežja z uporabo odprtokodnega programa Gephi in kvantitativnih metod za analizo več kot 150.000 zakonodajnih predlogov sprememb. Ugotovitve raziskave so med drugim pokazale, da imajo politične skupine pomembno vlogo v obnašanju evroposlancev, saj se poslanci pri pripravi predlogov sprememb zakonodajnih aktov bolj nagibajo k sodelovanju znotraj svojih političnih skupin. Poleg tega so ugotovitve razkrile, da geografska pripadnost ali nacionalna solidarnost nista glavna dejavnika. Raziskava osvetljuje, da kljub »sanitarnemu kordonu«, ki je nekatere skupine EP v določeni meri izključil iz parlamentarnega dela, to slednje ni nujno vodilo v popolno politično izolacijo. Večina evroskeptičnih skupin, z izjemo skupine ENF, vzpostavlja obsežne povezave s poslanci iz neevroskeptičnih skupin, kar kaže na njihovo aktivno vključevanje v parlamentarne procese preko ideoloških meja. Rezultati raziskave prispevajo k boljšemu razumevanju političnih procesov v EP ter obsežnosti vpliva političnih skupin in držav članic EU na zakonodajne odločitve, obenem pa ponuja vpogled v dinamiko političnih omrežij, kar je koristno med drugim tudi za globlji uvid v politične sile, ki oblikujejo naš vsakdan in vplivajo na vse ravni družbe.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [I. Gutirea Trishina], 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 190938115

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...