ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Meta-theoretical foundations for the study of global social relations from the perspective of the new political economy of development
    Baaz, Mikael
    Izhodiščna točka pričujočega članka je dejstvo, da se svet nahaja v fazi globoke in viharne preobrazbe. Na žalost naše teorije, s katerimi naj bi razumeli, kje se zdaj pravzaprav nahajamo in kako smo ... do sem prišli, in na osnovi katerih naj bi iskali alternativne smeri, kam lahko gremo, ne sledijo toku sprememb v svetu. Nahajamo se v teoretičnem vakuumu. Ne glede na to se je pojavilo nekaj zanimivih političnih stališč. Članek tako poudarja prispevka Bjůrna Hettneja in Anthonya Payna, ki želita združiti dve znanstveni disciplini: (mednarodno) politično ekonomijo in teorijo razvoja. Glede njunih sicer zelo priporočljivih pristopov je osrednja trditev, ki jo članek zagovarja, da ju je treba še okrepiti z natančno razdelano meta-teorijo. Drugače povedano, poleg dosedanje izpričane 'vodoravne inkluzivnosti' ('horizontal inclusiveness') bosta Hettne in Pyne morala upoštevati tudi 'navpično inkluzivnost' in odgovoriti na različna ontološka, epistemološka in aksiološka vprašanja. Po avtorjevem mnenju namreč ti dve vrsti inkluzivnosti (vključevanja) predstavljata temeljno razliko med zanimivimi političnimi stališči in bolj sistematičnimi teoretičnimi okvirji. Članek predlaga in deloma natančneje razdela takšno meta-teoretično izhodišče, ki izhaja iz družbenega konstruktivizma.
    Source: Journal of international relations and development. - ISSN 1408-6980 (Vol. 2, no. 4, December 1999, str. 461-471)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1999
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 19467357