ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Problematizacija modela "prednostnega tematiziranja" : primer analize medijskega poročanja o vstopanju Slovenije v EU
    Oblak Črnič, Tanja
    Prispevek prikazuje nastanek in razvoj teorije prednostnega tematiziranja, ki medijske učinke na občinstvo razume dokaj preprosto: za posameznike so najbolj pereče tiste zadeve, o katerih mediji ... največ poročajo. In obratno, manj je tema prisotna v medijih, v manjši meri jo posameznik zaznava kot pomembno. Avtorica omenjeno zvezo problematizira tako, da se običajnega merjenja "pogostosti tem" loteva drugače - s pomočjo metode analizebesedil. Zanima jo, katere teme pri vstopanju v EU je tisk postavil v ospredje in v kolikšni meri so bile argumentirane. Nato na osnovi telefonske ankete pokaže, katere probleme v zvezi z EU so vprašani uvrščali med najbolj pereče in v kakšnem odnosu so njihove ocene s prednostnimi temami v tisku. Kot v mnogih podobnih študijah, gre tudi tu za primer, ki zavrača idejo o vzročnem učinku medijev na občinstvo.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 37, št. 1, januar/februar 2000, str. 96-115)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2000
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 19608157

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 37, št. 1, januar/februar 2000, str. 96-115)
loading ...
loading ...
loading ...