ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Moralizacija kot estetski projekt dokumentarnega žurnalizma : o urbanih legendah, meganormalnosti in globokem tovarištvu
    Pušnik, Maruša
    Avtorica v članku analizira aktualnodokumentarni oddaji Tednik na TVSLO1 in Preverjeno na POPTV. Poskuša pokazati, da oddaji, ki v polju televizijskega žurnalizma predstavljata forum za razvoj ... analize in kritične debate, tega ne izpolnjujeta. Vlogo argumentacije prevzame moralizacija. Ugotavlja, da se popularna modrost, temelječa na zdravorazumskih predpostavkah, v teh oddajah reproducira zaradi premika k zasebnemu jeziku in elementom folklorne tradicije, ki prek estetizacije teksta mobilizirajo čustva gledalcev/k, kot npr. naslonitev na individualnost, emotivnost, skeptičnost, fatalizem in distanciranje. Avtorica želi pokazati, da personalizacija, dekontekstualizirane zgodbe in kreiranje spektakla postajajo edini načini pripovedovanja zgodb. Bolj kot da razvija kritično analizo in predstavlja forum za participacijo občinstev v demokratičnih procesih, pa takšen žurnalizem reproducira popularne mitologije, ki pripovedujejo o 'našem tovarištvu in normalnosti'. Politični konsenz v Tedniku in Preverjenem zatorejni proizvod kritične debate, ampak je artikulacija ideoloških diskurzov, tj. diskurza morale zahodnih družb in nacionalističnega diskurza.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 40, št. 2, marec/april 2003, str. 267-286)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 22002269