ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Redefiniranje pravic in privatizacija - pogoja uspešne prenove : ob napovedovanih spremembah v zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
    Strmčnik, Berni
    Prispevek obravnava nekatere aktualne vidike predstoječih sprememb v sistemu zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Loči med "reformo" in "prenovo". Temelj prenove je v razrešitvi ... neskladja med potrebami po zdravstvenem varstvu in finančnimi možnostmi njihovega zadovoljevanja. Problem je možno reševati z vzpostavljanjem ustreznega, strokovno utemeljenega in socialno sprejemljivega razmerja med deležem sredstev v breme javne in osebne porabe. Ustrezno razmerje je mogoče/potrebno doseči le s redefiniranjem pravic iz zdravstvenega zavarovanja in sočasnem novem modeliranju sistema zdravstvenega zavarovanja. Prenova sistema mora vzpostaviti družbeno pravičnejše odnose, povečati vlogo solidarnosti in diferencirati obveznosti pri zagotavljanju finančnih sredstev v odnosu na gmotno stanje posameznika. Smotrno zastavljena in vsestransko utemeljena privatizacija tako v zdravstvenem zavarovanju, kakor tudi pri izvajalcih zdravstvene službe je eden ključnih dejavnikov uspešne prenove.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 4, julij/avgust 2003, str. 658-676)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 22299229

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 40, št. 4, julij/avgust 2003, str. 658-676)
loading ...
loading ...
loading ...