ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Constructivism : the limits of bridging gaps
    Wiener, Antje
    Članek razpravlja o prispevku konstruktivističnega raziskovanja teorije mednarodnih odnosov (MO), zato rekonstruira osrednje argumente t. i. konstruktivističnega preobrata v MO, označuje osrednji ... konstruktivistični interes za teoretiziranje vpliva družbenega na svetovno politiko, ocenjuje teoretične rezultate konstruktivističnih stališč in temeljito vrednoti prizadevanja v MO, povezana s premoščanjem (racionalizma in refleksivizma). Konstruktivistična dodana vrednost je označena kot osredotočenost na družboslovne ontologije in ponazorjena z odnosom do vloge norm v MO. Članek predstavlja, da so se konstruktivisti - na podlagi dveh poglavitno različnih pojmovanj norm, tj. kot konstitutivnih in regulativnih na eni strani in soustvarjenih z odnosi v družbi na drugi - razdelili na dve različni raziskovalni usmeritvi. Pomembna razlika med njima je povezana z njunimi prekodisciplinarnimi prizadevanji pri preučevanju družbenega. Medtem ko pristop, ki se osredotoča na uresničevanje norm, sledi neodurheimianskemu strukturalnemu razumevanju družbenih dejstev, družbeni pristop deluje skladno z giddensianskim refleksivnim pristopom k družbeni konstrukciji realnosti.
    Source: Journal of international relations and development. - ISSN 1408-6980 (Vol. 6, no. 3, Sep. 2003, str. 252-275, 314, 316)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 22605917

source: Journal of international relations and development. - ISSN 1408-6980 (Vol. 6, no. 3, Sep. 2003, str. 252-275, 314, 316)
loading ...
loading ...
loading ...