ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Polish macroeconomic and S&T policies : interlikages for growth and decline
    Kubielas, Stanisĺaw
    Članek izpostavlja nekatera nelinearna razmerja med stabilizacijsko politiko in možnosti za dolgoročno rast, še zlati glede na nadgradnjo tehnološkega potenciala. Poljska ekonomija, širše obravnavana ... kot primer uspešnega prehoda v tržno gospodarstvo, je nenadoma izgubila dinamiko rasti. Avtor trdi, da so se nekatere kratkovidne stabilizacijske politike, ki so težile k neke vrsti rikardijanski prilagoditvi, izkazale za nezadostne pri razvoju lastnih tehnoloških zmogljivosti in za prehod na šumpeterjanski tip rasti. Razpoznava več strukturnih vzrokov za upočasnitev rasti, ki se nanašajo na razvoj sektorja RTR (raziskovalno-tehnološko-razvojnega) v razmerah tranzicijske šok terapije - ta pa je v zadnjem obdobju izključno protiinflacijsko naravnana. Z zmanjševanjem raziskovalnih in razvojnih proračunov se je inovacijska dejavnost podjetij odzivala primarno na povpraševanje (prej kaldorijanski kot šumpeterjanski učinek), vendar je bila tudi zadušena z omejujočimi politikami upravljanja povpraševanja. Neuravnoteženost med makroekonomskimi in znanstveno-tehnološkimi politikami je odgovorna za trenutno gospodarsko recesijo.
    Source: Journal of international relations and development. - ISSN 1408-6980 (Vol. 6, no. 2, Jun. 2003, str. 156-184, 218, 220)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 22978653

source: Journal of international relations and development. - ISSN 1408-6980 (Vol. 6, no. 2, Jun. 2003, str. 156-184, 218, 220)
loading ...
loading ...
loading ...