ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Podobe emancipacije? Reprezentacija ženskosti in moškosti v slovenskem partizanskem filmu
    Stanković, Peter
    Tekst obravnava vzorce reprezentacije spolnih identitet v slovenskem partizanskem filmu. Analiza vseh slovenskih celovečernih partizanskih filmov kaže, da režim prikaza ženskosti in moškosti v tem ... žanru na obeh oseh analize - na osi nosilnega delovanja in osi same konstrukcije ženskosti oziroma moškosti - ni enoznačen. Na ravni delovanja je tako mogoče razbrati, da so moški liki običajno glavni junaki filmov, nosilci delovanja, da pa v številnih filmih tudi ženske vsaj občasno prevzemajo iniciativo, vlečejo ključne poteze, predvsem pa so pogosto postavljene na mesto tiste moralne avtoritete, ki šele strukturira simbolni univerzum, znotraj katerega delujejo moški junaki, na ravni konstrukcije spolnih identitet pa so moški junaki resda vsaj do konca šestdesetih let portretirani v terminih izrazito klasičnih označevalcev moškosti, ženske pa vseskozi v tesni navezi s tradicionalno označitvijo ženske kot matere, a koherentna podoba kremenitega moža se konec šestdesetih močno skrha, redukcija ženske zgolj na mater pa v slovenskem partizanskem filmu očitno tudi ne pomeni njene enoznačne podreditve moškim junakom.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 345-364)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 24243037

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 345-364)
loading ...
loading ...
loading ...