ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Vizualne reprezentacije slovenske alpske kulture: od upodobljanja alpske krajine do žanra gorskega filma
    Šaver, Boštjan
    V tekstu je predstavljena rekonstrukcija vizualnih kodov, ki so povezani s slovensko alpsko kulturo. Prek analize zgodovinskih razsežnosti različnih vizualnih medijev - od slikarstva, fotografije, ... filma do širše popularne kulture - je mogoče v kontekstu upodabljanja gorskega sveta razbrati, da vizualne reprezentacije močno odražajo navezanost kulture, družbe in posameznikov na okolje, iz katerega izhajajo. Vizualne reprezentacije v tem primeru slikovito razkrivajo, da je gorski svet pomembna stalnica oblikovanja kolektivnega spomina in zamišljene skupnosti v slovenskem kontekstu. Kronološko gledano se je tako skupaj z razvojem vizualnih medijev pogosto spreminjal zgolj način upodabljanje vsebinsko identične alpske kulture. Sestavek v tem pogledu tudi opozarja na vidik tradicionalnih, religijskih pogledov na gore, ki jih v sodobni družbi predhajajo številne prakse od športa do celovite nacionalne idetifikacije in mitizacije kulturne krajine. Analiza vizualnih reprezentacij alpske kulture slovenstva v tem primeru sistematično razkriva podoben proces modernizacije, kot so ga veliki sociološki klasiki opažali na podobnih temah modernizacije življenjskega sveta.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 365-386)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 24243293

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 365-386)
loading ...
loading ...
loading ...