ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Kontinuiteta in diskontinuiteta v slikarski misli od Cézanna do sodobnega slikarstva
    Gnamuš, Nadja
    V besedilu se ukvarjam z ontologijo slikarskega mišljenja in njegovo diskontinuiteto, ki jo najbolj radikalno nakaže postmodernizem. Osvetlim bistvene vidike slikarskega mišljenja in temeljne korake ... v miselno-oblikovalskem procesu, začenši z modernizmom, ki ga povezujemo z osamosvojitvijo medija in posledično z največjim poglabljanjem v morfologijo slike. Slikarskemu mišljenja sledim od Cézannovega analitičnega pogleda, od koder so vzniknili vsi veliki premiki, preko t.i. primarnega oziroma analitičnega slikarstva z Rymanom do Polkeja, čigar delo zaznamujejo že nove interdisciplinarne medijske in tehnološke rešitve ter dekonstrukcija modernističnega enotnega sloga, vendar v doslednih in kompleksnih slikovnih rešitveh ne predstavlja diskontinuitete. V zadnjem delu skušam analizirati slikarske spremembe in pristope v današnjem postpostmodernem času - kako se je namreč slikarstvo preoblikovalo v okviru postmodernistične, po Dantojevo posthistorične umetnosti, ki se ne presoja več z vizualnega, temveč s konceptualnega vidika. S stališča slikarstva kot avtonomne prakse razmišljam o intencionalnosti slike, o njeni medijski transformaciji in o problematiki sodobnega slikarstva.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 506-524)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 24248157

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 506-524)
loading ...
loading ...
loading ...