ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Sinteza hlapnih derivatov kafre in mentola ter olfaktorno vrednotenje = Synthesis of volatile derivatives of camphor and menthol and olfactory evaluation : univerzitetni študijski program Kozmetologija
    Bohnec, Klara
    Mentol je ciklični monoterpenski alkohol, ki je pomembna sestavina več kot 100 eteričnih olj. Najbolj znana je njegova prisotnost v raznih vrstah iz rodu Meta (Mentha). Mentol najpogosteje ... pridobivamo iz eteričnega olja poprove mete s parno destilacijo. Pri standardnih pogojih je trden, v obliki belih ali brezbarvnih kristalov. Kafrovec spada v družino lovorovk (Lauraceae) in je pogost v vzhodni in južni Aziji. Je eden izmed najpomembnejših naravnih virov kafre. Kafra nastaja v celicah, ki so porazdeljene po celotnem drevesu. Naravno kafro pridobivajo s parno destilacijo lesa kafrovca, ki ji sledi čiščenje, najpogosteje s kristalizacijo ali sublimacijo. Pojavlja se v obliki brezbarvnih ali belih kristalov z močnim, značilnim vonjem. Namen naše diplomske naloge je bil preveriti vpliv manjših sprememb v strukturah kafre in mentola na vonj produktov kemijskih reakcij. V eksperimentalnem delu naloge smo najprej uspešno reducirali kafro. Nato smo z uporabo klasičnih metod organske kemije izvedli šest kemijskih reakcij, katerih produkti so bili hlapni derivati reducirane kafre ali mentola. Kolonsko adsorpcijsko kromatografijo smo uporabili za izolacijo in čiščenje produktov. Uspešnost reakcij in identiteto produktov smo potrdili z uporabo instrumentalnih analiznih metod, v našem primeru z jedrsko magnetno resonanco in infrardečo spektroskopijo. Masnih spektrov z obstoječimi napravami na Katedri za farmacevtsko kemijo, Fakultete za farmacijo, zaradi slabe ionizacije produktov nismo uporabili. Z vonjalno analizo smo ovrednotili mentol, kafro, reducirano kafro in dva produkta naših sintez. Preizkuševalci so morali oceniti prijetnost in jakost vzorcev. Na koncu pa so morali v tabelo vpisati še asociacije, ki so se jim porodile pri posameznih vzorcih. Večina testirancev je ocenila njihov vonj kot prijeten. Kot najintenzivnejši vonj so anketiranci ocenili vonj mentola. Izdelali smo tudi preprost poltrdni kozmetični izdelek, in sicer hidrogel, ki je vseboval kafro in mentol. Ob nanosu na kožo se je pojavil hladilni občutek. Čez nekaj tednov smo zaznali razrast mikroorganizmov zaradi pomanjkanja konzervansa in posledično slabe protimikrobne zaščite.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [K. Bohnec], 2020
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 27435779

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...