ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Omrežna analiza teksta v odnosih z javnostmi : aplikacija eksploratorne analize semantičnega omrežja s pomočjo programa Pajek
    Žužek Kres, Martin ; Kne, Janez
    V članku se ukvarjamo z umestitvijo reprezentacijske analize kot metodološke dopolnitve analize vsebine. Pri analizah medijskega pojavljanja, ki so danes sestavni del paketa 'analitičnih produktov' v ... ponudbi kliping storitev, je za merjenje komunikacijske učinkovitosti najbolj uporabljana analiza vsebine. V odnosu do analize vsebine v članku predstavljamo reprezentacijsko analizo medijskega pojavljanja (RAMP), ki temelji na eksploratorni analizi semantičnega omrežja. Podobno kot analiza vsebine tudi reprezentacijska analiza poskuša iz kompleksnega gradiva abstrahirati ključne pomenske vzorce. Toda če je pri analizi vsebine interpretacija in redukcija pomenskih sklopov odvisna od spoznavnoteoretskega okvira, ki ga raziskovalec uporabi, se reprezentacijska analiza temu izogiba in poskuša iz samega besedišča nekega medijskega pojavljanja izluščiti, kakšni pomenski vzorci v medijskem pojavljanju obstajajo in kdo so nosilci teh reprezentacijskih shem. Na izbranem primeru natančno predstavimo korake analize, narejene s pomočjo računalniškega programa za analizo omrežij Pajek.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 45, št. 6, nov.-dec. 2008, str. 830-847)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2008
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 28032605