ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Prostorsko urejanje med stroko in piarom
    Kos, Drago, 1953-
    Članek na začetku kritično oceni vlogo sociologije v urbanem in prostorskem razvoju. Čeprav je odprtost informacijskih tokov in soudeležba državljanov v odločevalskih procesih splošno priznana v ... mnogih državah in čeprav se zdi, da formalne sistemske ureditve podpirajo substancialno racionalno delovanje, ni težko opaziti, da so takšne idealni pogoji pogosto zgolj "pobožne želje". Instrumentalne komunikacijske tehnike dejansko podpirajo omejeno ciljno usmerjeno racionalnost. Takšne tehnike so predstavljene kot demokratične in transparentne, izognejo se konflilktom, vprašanja, ki se pojavljajo, so partnersko procesirana, izumljajo se različne institucionalne ureditve za omilitev napetosti ipd. Dejansko ta tehnologija onemogoča substancialno argumentativno racionalnost. Bistveni cilji sploh niso preizprašani, prednost imajo obstranska vprašanja. Posledica je poglabljanje legitimizacijske krize. Ta omejena racionalnost je ponazorjena s primeri iz urbanističnega in prostorskega urejanja.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 47, št. 2/3, mar.-jun. 2010, str. 413-434)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2010
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 29474397

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 47, št. 2/3, mar.-jun. 2010, str. 413-434)
loading ...
loading ...
loading ...