ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Partizanski filmi in partizanarice : analiza žanrskih prvin jugoslovanskega partizanskega filma
    Stanković, Peter
    Filmi na temo partizanskega boja med drugo svetovno vojno so se snemali celotno obdobje socialistične Jugoslavije. Ker je bilo to obdobje razmeroma dolgo in ker so se v tem času močno spreminjali ... politični, socialni in estetski konteksti, so bili filmi, ki so nastali v tem času, neogibno raznoliki. Avtor prispevka se posledično sprašuje, ali je glede na to sploh mogoče govoriti o jugoslovanskem partizanskem filmu kot konsistentnem žanru? Da bi odgovoril na to vprašanje, analizira najpomembnejše celovečerce s partizansko tematiko. Tu ugotavlja, da so jugoslovanski partizanski filmi preveč heterogeni, da bi jih povezovalo karkoli drugega od njihove vsebine same, se pravi partizanskega boja. Ker na drugi strani med vsemi posnetimi partizanskimi filmi izstopajo spektakularni akcijski celovečerci iz sedemdesetih let (obdobje t. i. "rdečega vala"), za katere je vendarle značilna izrazita stilistična koherentnost, avtor nadalje ugotavlja, da so znotraj tega širokega filmskega okvira žanrsko konsistentni vsaj ti filmi. Da bi jih ločil od partizanskih filmov nasploh, jih poimenuje partizanarice, pri čemer ga v drugem delu besedila zanima, katere so formalne in vsebinske žanrske značilnosti tega segmenta partizanskih filmov. Odgovora na to vprašanje se loteva s pomočjo strukturalistične metode, ki jo je za analizo filmskih žanrov razvil Will Wright. Konkretno mu analiza priča tako o močnih strukturnih analogijah med tema žanrom hollywoodskega vesterna in partizanarice kot tudi na strukturno konsistentnost partizanaric samih.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 2, mar.-apr. 2012, str. 301-332, 439)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2012
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 31228509

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 2, mar.-apr. 2012, str. 301-332, 439)
loading ...
loading ...
loading ...