ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Mesta v perspektivi sociološkega raziskovanja globalizacije
    Gantar, Pavel
    Prispevek izhaja iz podmene, da je globalizacija v doglednem času nepovraten proces, ki ga spremljajo globoke strukturne spremembe v gospodarskem in socialnem tkivu sodobnih družb. Kaže se v ... vzpostavitvi svetovnih trgov kapitala, blaga in delovne sile, omogoča jo razvoj tehnologije, pospešujeta pa jo zlasti neustrezna delitev dohodka med delom in kapitalom ter financializacija. V razvitih državah prihaja do zastoja gospodarske rasti, izgube delovnih mest in pritiskov na osebni standard in socialno državo. V državah v razvoju se učinki kažejo v gospodarski rasti in v vključevanju milijonov ljudi v delo in potrošništvo. Težišče konflikta se prenaša z razmerja med bolj in manj razvitimi državami na razmerje med razredi. Konflikt bo rešljiv z globalizacijo dela in ne z deglobalizacijo. Kljub globalnim tržnim pritiskom majhne države, kot je Slovenija, niso brez možnosti.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 193-220, 420)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2014
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 33261149

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 193-220, 420)
loading ...
loading ...
loading ...