ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Sinteza in vrednotenje derivatov toloksatona z vinilsulfonom kot kovalentno bojno glavo = Synthesis and evaluation of toloxatone derivatives with vinyl sulfone as a covalent warhead : Masterʼs Study Programme Industrial Pharmacy
    Rajk, Luka
    Tarčni kovalentni zaviralci so spojine, ki s kovalentno vezavo na encim zavirajo njegovo delovanje. Kovalentna vez se vzpostavi med nekatalitičnim aminokislinskim ostankom v encimu in elektrofilno ... funkcionalno skupino kovalentnega zaviralca. Tarčne kovalentne zaviralce običajno načrtujemo s pripenjanjem elektrofilnih bojnih glav na že znane reverzibilne zaviralce. Monoamin oksidaza (MAO) je flavoencim, ki se nahaja na zunanji mitohondrijski membrani in katalizira deaminacijo aminov. Pri ljudeh poznamo dve izoformi MAO, in sicer MAO-A in MAO-B, ki imata 70 % strukturno podobnost, razlikujeta pa se po velikosti in obliki aktivnega mesta ter substratih, ki jih metabolizirata. Selektivno zaviranje encima MAO-A želimo doseči predvsem pri zdravljenju depresivnih stanj, ki so posledica pomanjkanja seratonina in noradrenalina. V sklopu magistrske naloge smo načrtovali in sintetizirali ireverzibilne selektivne zaviralce encima MAO-A, pri čemer smo kot osnovni skelet uporabili strukturo učinkovine toloksaton, ki je znan reverzibilen zaviralec MAO-A. S pripenjanjem vinil sulfonskega fragmenta kot elektrofilne bojne glave na ogrodje toloksatona smo želeli doseči kovalentno ireverzibilno vezavo s cisteinoma Cys321 in Cys323, ki se nahajata v bližini aktivnega mesta encima MAO-A in sta dokazano dobra nukleofila. Za pripravo derivatov toloksatona smo uporabili večstopenjsko sintezo, ki je obsegala šest sinteznih korakov, pri kateri sta bila ključna ciklizacija do oksazolidin-2-onskega obroča in oksidacija sulfida. Sintetizirali smo meta in para položajne izomere ter jim nato v biokemijskem testiranju na izoliranih rekombinantnih humanih MAO-A in MAO-B določili zaviralno aktivnost. Uspešno smo sintetizirali 6 končnih spojin (10, 14, 16, 18, 21 in 22). Najboljšo zaviralno aktivnost na MAO-A med načrtovanimi potencialno kovalnetnimi zaviralci je pokazala spojina 10 (IC50 = 32,66 % 3,03 %M), ki v svoji strukturi vsebuje vinil sulfonski fragment na para mestu glede na oksazolidin-2-onski obroč. Dobre zaviralne lastnosti sta pokazali tudi spojini 21 in 22, ki pa imata elektrofilni fragment nadomeščen z metilno skupino. Za spojino 10 smo s testoma časovne odvisnosti zaviranja in testom reverzibilnosti pokazali, da ne deluje kot kovalenten, ampak kot nekovalenten reverzibilen zaviralec MAO-A.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [L. Rajk], 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 49239555

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...