ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Temperaturne razmere v dotikih z jeklenimi in kompozitnimi zavornimi diski C/C-SiC = Surface temperatures in the contacts with steel and C/C-SiC composite brake discs
    Kermc, Mihael ; Stadler, Zmago ; Kalin, Mitjan
    V običajnih serijskih vozilih so zavorni diski izdelani iz jeklene ali sive litine, zavorne ploščice pa so kompozitne, na podlagi veziv iz organskih smol.Izdelovalci vozil snujejo, predvsem v ... prestižnem in športnem razredu, vse večja in težja vozila z močnejsimi motorji, ki dosegajo velike hitrosti, zaradi česar potrebujejo taka vozila zavorne sisteme večjih zavornih moči kot jih zagotavljajo običajne zavore. Izboljšanje zmogljivosti zavornega sistema se lahko doseže s povečanjem običajnih sistemov, kar ni najustreznejša rešitev, ali z uporabo novih, boljših materialov za zavorne diske in plosčice.Med obetavne materiale, ki se uporabljajo v te namene, sodijo tudi kompozitni diski C/C-SiC. Kljub majhni obrabi in zmožnosti prenašanja velikih zavornih moči, je njihova uporaba zelo omejena zaradi trenutno neustreznih materialov zavornih ploščic, ki bi se lahko uspešno uporabljali v dvojici s temi diski. Eden izmed glavnih razlogov za to je visoka temperatura, ki nastaja v dotikih z diski C/C-SiC. Zaradi posebnosti materialov in zgodnje faze razvoja takih zavornih sistemov pa ustreznih podatkov v literaturi se ni.Kot prvi korak pri razvoju ustreznih zavornih plosčic, za ze znane zavorne diske lastne proizvodnje iz kompozitov C/C-SiC, smo zato najprej raziskali vrednosti temperatur, ki nastajajo na povrsinah teh diskov in jih primerjali z običajnimi jeklenimi diski. Spremljali smo tudi potek rasti dotikalnih temperatur na dveh različnih preizkuševališčih, na katerih smo lahko simulirali dinamične pogoje zaviranja in ustaljene pogoje ter razlike med diski C/C-SiC in jeklenimi diski razlozili z razliènimi toplotnimi lastnostmi raziskovanih materialov. V vseh testih smo za material ploščic uporabili kompozit na podlagi kovinske matrice, prav tako lastne izdelave.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 50, št. 7/8, 2004, str. 346-359)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2004
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 7561499