ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Tveganje za nastanek stresn... (cover)
    Tveganje za nastanek stresne urinske inkontinence pri nuliparih tekmovalkah na veliki prožni ponjavi : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve bolonjske stopnje Fizioterapija
    Zorn, Ula
    Stresna urinska inkontinenca je tako imenovana tabu tema, o kateri se vedno več govori, povezuje pa se s številnimi dejavniki tveganja in različnimi starostnimi skupinami žensk. V zadnjem času vedno ... več deklet, ki trenirajo visokoobremenitvene športe, kamor spada tudi trening na veliki prožni ponjavi, poroča o uhajanju urina med treningom. Namen diplomskega dela je bil analizirati tveganje za nastanek stresne urinske inkontinence pri nuliparih tekmovalkah na veliki prožni ponjavi. Kvantitativna raziskava je bila izvedena na 15 aktivnih tekmovalkah različnih slovenskih gimnastičnih klubov. Za pridobivanje rezultatov smo uporabili anonimen anketni vprašalnik, ki je poleg osnovnih demografskih podatkov in značilnosti treningov vključeval še skrajšano obliko standardiziranega ICIQUI vprašalnika, prevedenega v slovenščino. Opisna statistika spremenljivk je zajemala povprečno vrednost, standardni odklon in frekvenčno porazdelitev. Pri testiranju zadanih hipotez smo uporabili neparametričen Spearmanov korelacijski koeficient. Rezultati raziskave so pokazali, da je uhajanje urina med treningi prisotno pri 93,3 % anketirank. Pri testiranju povezanosti med stopnjo stresne urinske inkontinence ter intenziteto in frekvenco treningov, stopnjo stresne urinske inkontinence in nivojem tekmovanja ter stopnjo urinske inkontinence in pojavom uhajanja urina med treningi nismo zaznali signifikantnih povezav. Ne glede na telesno obremenitev deklet, ki trenirajo na veliki prožni ponjavi, je stresna urinska inkontinenca zelo pogost pojav, ki se ne pojavlja nujno samo pri dekletih z večjo intenziteto in frekvenco treningov ter višjim nivojem tekmovanj.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Maribor : [U. Zorn], 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 84561155

Digital content: dCOBISS


pdf


No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...