Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Slovani smo in zvesti Avstrijani! : väterländische Erziehung im Deutsch- und Slowenischunterricht am humanistischen Gymnasium in Ljubljana in der Zeit Österreich-Ungarns
    Samide, Irena
    Slavilni verzi Josipa Stritarja Slovani smo in zvesti Avstrijani! / Prisego čuj Slovencev svojih, car! / Svoj rod Slovan in z njim cesarja brani, / Ne izneveri njima se nikdar, ki so nastali ob ... obisku cesarja Franca Jožefa I. julija leta 1883 v Ljubljani in bili takrat objavljeni tako v Slovenskem narodu kot Ljubljanskem zvonu, so se kmalu zatem pojavili tudi kot naslov gimnazijskega šolskega spisa pri pouku slovenščine na ljubljanski klasični gimnaziji. Izhajajoč iz teze, da je šola pomemben dejavnik pri oblikovanju narodne zavesti, se prispevek na podlagi analize empiričnega gradiva osredotoča na vprašanja, kako se je domoljubnost izražala pri pouku književnosti, kakšne vzporednice lahko potegnemo med poukom slovenščine in nemščine, v kakšnem razmerju sta bili "ožja" in "velika" domovina, t. j. dežela Kranjska in Avstro-Ogrska, in kateri avtorji ter literarna dela so pri tem odigrali odločilno vlogo.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2014
    Language - german
    COBISS.SI-ID - 56327522