National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Corrosion resistance of NdDyFeB basic alloys
    Kobe, Spomenka ; Vehovar, Leopold ; Saje, Boris
    Osnovne zlitine Nd-Dy-Fe-B-X (X=Zr,Hf) smo izpostavili agresivnim korozijskim pogojem in zasledovali korozijski proces z različnimi metodami (elektrokemija, Taflova ekstrapolacijska metoda). V vlažni ... komori smo merili izgubo teže v obdobju desetih tednov. Korozijske produkte smo analizirali z uporabo X-žarkovne difrakcije ter opazovanjem mikrostrukture z optično mikroskopijo in elektronskimi mikroskopom opremljenim z EDS. V agresivnih medijih kot sta NaCl in ▫$H_2SO_4$▫, so bile razlike v korozijski hitrosti med različnimi zlitinami majhne. Najmanjšo razliko potenciala med anodno fazo (korozijski produkt) in matrico, ki deluje kot katoda, smo opazili pri zlitini Nd-Dy-Fe-B-Zr. Korozijska hitrost v vodi je bila 0,30 mm/leto pri zlitinah Nd-Dy-Fe-B in 0,02 mm/leto pri zlitinah Nd-Dy-Fe-B-Zr. Enako tendenco smo opazili pri eksperimentih, pri katerih so bile zlitine izpostavljene pogojem, ki so simulirali nasičeno zračno vlago. Najvišja kumulativna izguba teže je bila dosežena s čistim Nd-Dy-Fe-B zlitinami in najnižja z Nd-Dy-Fe-B-Zr zlitinami. Korozijske hitrosti za različne zlitine so bile 0,089 mm/leto za zlitino z dodatkom ▫$HfO_2$▫ in 0,063 mm/leto za zlitino z dodatkom cirkon oksida.
    Source: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 6, nov.-dec. 1996, str. 545-549)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1996
    Language - english
    COBISS.SI-ID - 3873831

source: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 6, nov.-dec. 1996, str. 545-549)

loading ...
loading ...
loading ...