FSS, J. Goričar Central Social Sciences Library, Ljubljana (ODKLJ)
Opening hours: Mondays to Fridays 8 a.m. - 8 p.m., Saturdays 8 a.m. - 2 p.m..
 More... 

Subject Headings
    Textbook    Zebra   Research guides
  • Lezbične in gejevske družine v Sloveniji: implikacije za socialno delo
    Urek, Mojca, 1966-
    Lezbične in gejevske družine družboslovna literatura običajno uvršča med t.i. netradicionalne, nekonvencionalne ali alternativne družine. Avtorica v prvem delu članka opozarja na neprimernost takega ... klasificiranja družin. Z uporabo pridevnikov, kot so netradicionalno, nekonvencionalno ipd. v resnici poudarjamo razliko, odmik od normalnega, ki tako samodejno postane predmet prevlade. Posebne oblike družin pa znotraj takih kontekstov postanejo nekaj ločenega, inferiornega in neenakopravnega. To se vidi tudi v javnem govoru o teh družinah, ki je prežet s predsodki in še zlasti s skrbjo strokovnih in laične javnosti, kakšne posledice bi utegnilo imeti življenje v njih na otroke. V članku avtorica analizira govor javnih institucij do lezbičnih in gejevskih družin ter kritično pretrese poglavitne argumente različnih strok, ki se jih v političnem govoru uporablja proti legalizaciji istospolnega starševstva. V nadaljevanju pogleda, kakšne družinske podpore so deležni otroci, matere in očetje iz takih družin pri nas, še zlasti iz zornega kota socialnega dela. Ugotavlja, da ima socialno delo v kontekstu sodobnih procesov sprememb v družinskem življenju, in posebej pri delu z gejevskimi in lezbičnimi družinami veliko potencialov in nalog.
    Source: Družboslovne razprave = Social science forum. - ISSN 0352-3608 (Letn. 21, št. 49/50, avg./dec. 2005, str. 155-174)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2005
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 24553821

source: Družboslovne razprave = Social science forum. - ISSN 0352-3608 (Letn. 21, št. 49/50, avg./dec. 2005, str. 155-174)

loading ...
loading ...
loading ...