TEOF, Theological Library Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v septembru 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+).

Zato bo knjižnica med 12. in 17. septembrom 2024 fizično zaprta. Z 12. septembrom 2024 bosta prenehali delovati bazi TEOFLJ in STK ter se tako združili v skupno bazo TEOF.

Za uporabnike baze STK se bodo podatki prenesli v bazo TEOF, zato bo potrebno na začetku malce več pozornosti in dodatnih nastavitev v uporabniških profilih. Obvestila o dostopu se bodo pojavila v obliki e-sporočil, dodatna pomoč bo na voljo preko telefonov ali e-naslovu: knjižnica@teof.uni-lj.si oz. knjižnica-MB@teof.uni-lj.si.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Množične oblike vernosti in pobožnosti
    Škafar, Vinko
    V sestavku Množične onlike vernosti in pobožnosti v 20. stoletju je najprej predstavljeno slovensko božjepotništvo predvsem v treh osrednjih romarskih središčih: na Brezjah, Ptujski Gori in Sveti ... Gori. Omenjena so tudi druga romarska svetišča in zbirališča tega stoletja v Sloveniji in po svetu. Od leta 1990 spada med množična molitvena zbirališča tudi množično grobišče v Kočevskem Rogu. Kot zanimivost je navedeno, da so se že med obema vojnama začeli zbirati občudovalci prvega mariborskega škofa A. M. Slomška v Mariboru, v zadnjih letih pa predvsem na Slomškovo nedeljo, dokler se ni ob njegovi beatifikaciji zbralo največ Slovencev na istem mestu, okrog 170.000 na Betnavi v Mariboru. Med verskimi srečanji so najprej predstavljeni katoliški shodi z molitvenega vidika. Vrhunski molitveni srečanji pred drugo svetovno vojno sta bila 2. evharistični kongres za Jugoslavijo leta 1935 v Ljubljani in 6. mednarodni kongre Kristusa Kralja leta 1939 prav tako v Ljubljani. Svojevrstno in za katoliške kristjane izjemno je bilo srečanje s papežem Janezom Pavlom II. na njegovih dveh obiskih, leta 1996 in 1999, kar je slovenske katoličane utrdilo v veri. K množičnim oblikam vernosti in pobožnosti so dodane Marijine družbe (danes Skupnost krščanskega življenja) in Tretji red (danes Frančiškov svetni red), ki sta bili med dvema vojnama zelo množični verski združenji. Ob njih so omenjena tudi nova eklezialna gibanja in združenja, ki so znamenja današnjega časa.
    Source: Cerkev na Slovenskem v 20. stoletju (Str. 211-228)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2002
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 7864067